Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Η Μουσική,θεραπεία για το στρες και το άγχος

Η μουσική έχει δυναμικό ρόλο στη ζωή μας. Δεν είναι τυχαίο ότι καταφεύγουμε σε αυτή όταν νιώθουμε στρεσαρισμένοι. Με αυτή «ντύνουμε» τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας, όπως τις επετείους, αυτή επιλέγουμε για παρέα όταν κλείνουμε την τηλεόραση και όταν βγαίνουμε για τζόγκινγκ.

Η ειδική στη μουσικοθεραπεία, Εύη Παπανικολάου, εξηγεί πώς η τόσο διαδεδομένη στο εξωτερικό μέθοδος καταφέρνει να δώσει λύση σε σοβαρά προβλήματα αξιοποιώντας τις δυνατότητες της μουσικής.

Τι είναι η μουσικοθεραπεία
Είναι μια μορφή «δημιουργικής» ψυχοθεραπείας, κατά την οποία ο θεραπευτής εστιάζει την προσοχή του στη δημιουργία και στην αξιολόγηση μιας εξελισσόμενης θεραπευτικής σχέσης με τη βοήθεια της μουσικής και των ήχων. Η σχέση αυτή δημιουργείται είτε μέσω του μουσικού αυτοσχεδιασμού είτε μέσω της μουσικής ακρόασης, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας.

Είδη
Υπάρχουν δύο βασικά είδη μουσικοθεραπείας, η δεκτική και η ενεργητική. Η δεκτική αξιοποιεί τη δύναμη που έχει η μουσική να ξυπνάει στο μυαλό νοερές εικόνες με τη μορφή συμβόλων, συναισθημάτων, αναμνήσεων, σωματικών αισθήσεων ή σκέψεων, ενώ ορισμένες φορές στη ‘θεραπεία’ χρησιμοποιείται και η ζωγραφική. Η ενεργητική βασίζεται στον κλινικό αυτοσχεδιασμό και στην εκ γενετής εσωτερική μας ευαισθησία και κλίση να δημιουργούμε και να αντιδρούμε στη μουσική.

Σε ποιους απευθύνεται και τι προσφέρει
Μας βοηθάει να εκφράσουμε και να επεξεργαστούμε συναισθήματα, να διευρύνουμε τις εμπειρίες και την αυτογνωσία μας, να βελτιώσουμε την κοινωνικότητά μας και να αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητά μας.

Φάρμακο κατά του στρες
Φυσικά, υπάρχουν και άνθρωποι που κάνουν μουσικοθεραπεία χωρίς να υπάρχει θεραπευτικός λόγος. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα στρέφονται στη μουσικοθεραπεία, είτε επειδή διανύουν μια περίοδο ψυχικής έντασης και αναζητούν τρόπους για τον έλεγχο του άγχους και του στρες, είτε επειδή επιθυμούν μια αναζωογόνηση της δημιουργικότητάς τους ή στοχεύουν σε μια δημιουργική ενδοσκόπηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: